Koncepcja zagospodarowania terenu Instytutu Astronomicznego – ochrona nocnego nieba

Praca podejmuje problematykę ochrony nocnego nieba. Jest to istotne w dużych aglomeracjach, gdzie zanieczyszczenie światłem to dość powszechny problem. Polega on na tym, że lampy emitują promienie „w górę”, co powoduje jasność nieba, a to z kolei przyczynia się do pogorszenia widoczności obiektów astronomicznych. Aby temu zapobiec należy stosować odpowiednie oprawy oświetleniowe, które dzięki swojej budowie i parametrom technicznym oświetlają tylko to, co istotne bez zbędnej ingerencji w niebo. W koncepcji zagospodarowania zastosowano oświetlenie, które daje dobry efekt wizualny i eliminuje negatywny wpływ na środowisko.

Instytut Astronomiczny zlokalizowany jest w dzielnicy Sępolno, w urokliwym sąsiedztwie Parku Szczytnickiego. Potrzebował on zmian związanych z poprawą funkcjonalności, przystosowaniem go do potrzeb użytkowników oraz zmian związanych z czytelnością wizerunku, dzięki nadaniu mu oryginalnego charakteru.

Głównym motywem przewodnim w projekcie jest astronomia i jej pochodne dziedziny, które determinują klimat poszczególnych stref. W strefie kameralnej – ogrodzie astronoma pojawiają się barwne plamy bylinowe pośród których zatopione w zieleni ukryte są dekoracyjne detale takie jak metaliczne kule czy lustrzany obelisk. Intymny klimat tego miejsca sprzyja spotkaniom, a niecodzienna altana w kształcie kopuły geodezyjnej umila rozmowy w dyskretnym otoczeniu.

Strefa naukowo-kulturalna jest przeznaczona głównie dla dzieci i młodzieży. Mogą tu one doświadczyć praw fizyki i astronomii. Tu nauka przeplata się z zabawą. A cały teren sprzyja rekreacji.

Ostatnią strefa to część najbardziej nieoczywista. Pośród gęstej zieleni zadrzewień można poczuć stan nieważkości, a nocą podziwiać sznur gwiazd przy pomoście.

Również oświetlenie nawiązuje do aury astrologii. Pojawiają się punkty ledowe w ścieżkach, paski ledowe o efekcie mgły, oryginalna lampa wejściowa w kształcie orbity, a wszystko z uwzględnieniem ochrony nocnego nieba. Lampy nie emitują światła do góry i mają czujniki ruchu tak, aby zanieczyszczenia światłem było jak najmniejsze.

Koncepcja zajęła I miejsce w konkursie na zagospodarowanie Instytutu Astronomii  na II Ogólnopolskiej Konferencji na temat Zanieczyszczenia Światłem.

Autorzy projektu: Agnieszka Majewska, Agnieszka Drożdżowska