Koncepcja zagospodarowania Placu Polskiego

Projektowany skwer mieści się przy nabrzeżu Odry obok budynku Akademii Sztuk Pięknych. W nawiązaniu do charakteru instytucji powstało miejsce spotkań dla młodzieży oraz osób mieszkających w sąsiedztwie. Jedną z dziedzin sztuki jest malarstwo i to ono stało się motywem przewodnim. Do wnętrza placu wlewa się ogromnych kształtów barwna plama kolorowej nawierzchni, niczym farba, wpływająca od strony głównego wejścia. Powstał dzięki temu spory osłonięty plac z możliwością wystawiania prac młodzieży oraz mniejsze wnętrza o funkcji towarzyskiej. Aby bardziej uplastycznić i wydobyć kształt plamy rabaty obsadzono bylinami i krzewami, a na środku powstał wypukły kwietnik w kształcie kleksa. Biorąc pod uwagę częste przebywanie tam osób starszych powstało również miejsce do gry w bule. To nowoczesna przestrzeń o indywidualnym charakterze.